Podujatia 2018 - Obecná knižnica

Prejsť na obsah
Podujatia v roku 2018
Štart III. ročníka Osmijanka
Osmijanko putuje po slovenských školách a knižniciach už 15. rok a ponúka im možnosť objaviť hodnotnú detskú literatúru a vypestovať v deťoch návyk pravidelne čítať. Po úspešných dvoch ročníkoch celoslovenskej čitateľskej súťaže ČÍTAME S OSMIJANKOM – PRIDAJ SA AJ TY! sme sa v našej knižnici rozhodli aktívne sa zapojiť aj do ďalšieho ročníka.

Do tohto projektu sa v našej knižnici tohto roku zapojili 3 súťažné kolektívy žiakov tretích a štvrtých ročníkov zo základných škôl v našej obci. Aj tento rok budeme spolu hľadať ďalšie tajomné zákutia osmijankovej literárnej záhrady. Bližšie spoznáme ďalšiu skupinu slovenských spisovateľov, ktorí tvorili a písali pre deti. Objavíme celé kopce knižiek a v nich dobrodružné rozprávkové krajiny.

Tak ako každý rok, aj tentoraz Osmijanko ukryl v záhrade 8 hravých literárnych otázok so zábavnými úlohami, ktoré na nás čakajú v novom súťažnom zošite. Práve tieto ponúkané aktivity nám majú pomôcť naplniť cieľ súťaže: priviesť deti k čítaniu, rozhovorom o prečítanom texte rozvíjať predstavivosť a slovnú zásobu, tvorivosť detí, lásku k materinskej reči.

En ten týnus drakulínus, mínus bínus kočinčínus,
Otázok je osem a ty, prvá, poď sem!
Spoločne otvárame s našimi Osmijankovcami  záhradnú bránku a začíname!
Spracovala: MD
Úspešný II. ročník putovania s Osmijankom
V 14. ročníku celoslovenskej čitateľskej súťaže Čítame s Osmijankom – Pridaj sa aj ty! sa zapojilo 6242 žiakov z 360 školských kolektívov v celého Slovenska. Osmijankova literárna záhrada rozkvitla v našej knižnici v školskom roku 2017/2018 už po druhýkrát. Máme za sebou veľmi úspešné putovanie, pretože našu prácu aj prácu našich Osmijankovcov – zapojených kolektívov 4. ročníka ZŠ Jarovnice 192 ocenila na celoslovenskej úrovni aj odborná porota. Ale čo všetko sme museli zvládnuť, aby prišlo aj ocenenie?

Naši Osmijankovci putovali k nám do knižnice pravidelne od novembra do apríla. Samozrejme, že medzitým zveľaďovali záhradu – čítali pripravené texty, úryvky z jednotlivých súťažných kníh. Mali sme zapojené 2 kolektívy. Tí „druhoroční“ sa nám zdali zo začiatku šikovnejší, ale ani „prvoroční“ osmijankovci za nimi dlho nezaostávali.

Pod vedením hlavných záhradníčok z knižnice a svojich záhradníčok - panie učiteľky, to putovanie bolo odľahčené. Pri prvej úlohe recitovali poéziu, ktorá je u detí veľmi obľúbená. Básne Straka a Škovránok boli nosnou témou celej úlohy. Deti veľmi radi spievajú a napodobňujú spevákov. Spoločne sme sa započúvali do ozajstných zvukov škovránka a straky, potom sme sa naučili zhudobnenú báseň aj zaspievať. Toto nám pomohlo pri ďalšej našej prechádzke. Najzábavnejšie na celej úlohe bolo, keď sme si mohli každý svoju straku vymódiť podľa vlastnej fantázie.

Kto z nás nemá svoju obľúbenú hračku alebo v detstve ju nemal? Príbeh Sofia a tekvička o úprimnom kamarátstve dievčatka s tekvičkou očaril všetkých. Po jeho prečítaní sme všetci zatúžili mať malé tekvičky a tak sme sa rozhodli, že si ich s deťmi vyrobíme.

Do školy chodia deti preto, aby v živote neboli povaľačmi. Marína a povaľači je ďalší príbeh, po ktorom sme veľmi rýchlo prišli na to, kto je povaľač a prečo: je lenivý, nič nerobí, ani nerozmýšľa. Každý dom ma svoju povalu, ktorá ukrýva tajomstvá. S pomocou našich záhradníčok sme si vyrobili dom č. 14 a celý sme ho zaplnili povaľačmi.

Osmijankova rozprávka O nešikovnom učňovi inšpirovala našich súťažiacich nielen ku hre na remeslá, ale aj zamyslieť sa nad tým, čo chcú v živote robiť. A nakoniec sme si pri výrobe ozajstných rožkov z modelovacej hmoty vyskúšali, že pekári to nemajú jednoduché.

Prvou úlohou z príbehu O načisto hlúpej krajine bolo pomocou špeciálnej meracej jednotky – osmimetra, zrátať knihy v našej knižnici. Viete, koľko kníh má naša knižnica ? Príďte sa pozrieť! V rámci druhej úlohy sme vstupnú chodbu do knižnice premenili na ozajstné Knihomoľské mesto.

Všetci máme túžbu mať vlastnú izbu, vlastný dom ako naša hrdinka z knihy Adela, ani to neskúšaj!, ktorá bývala so svojimi súrodencami v detskom domove. Z prázdnych nepotrebných krabičiek sme vytvárali naše vysnívané izby, ktoré by sme dopriali všetkým opusteným deťom.

Po splnení požiadaviek, ktoré boli stanovené na začiatku súťaže, naše knihovníčky spracovali v nápaditej forme naše práce a poslali odbornej porote. Zo spomínaných 360 zapojených súťažných kolektívov ocenila odborná porota 25 a medzi nimi aj našu knižnicu. Veľmi sme sa tomu potešili.

Sme na konci putovania. Naučili sme sa veľa nových vecí a strávili sme v našej literárnej záhrade nádherné chvíle. Za zveľaďovanie Osmijankovej literárnej záhrady ďakujem všetkým zapojeným deťom i slabším čitateľom a p. učiteľkám za spoluprácu s našou knižnicou.
Prvácka pasovačka
V našej knižnici sa 1. júna uskutočnila už tretia slávnostná pasovačka prvákov za ozajstných čitateľov. Slávnosť bola spojená s oslavou medzinárodného  sviatku detí, a z toho sa deti veľmi tešili.

Prváci zo ŠK pri ZŠ s MŠ v Jarovniciach  sa tradične stávajú členmi našej knižnice v septembri, keď zasadnú do školských lavíc. Navštevujú pravidelne knižnicu a postupne si vypožičiavajú knihy s náročnejším obsahom, v závislosti od toho, koľko písmen už poznajú a ako sa im darí v čítaní. Koniec roka je príležitosťou na také malé hodnotenie ich práce a usilovnosti.

Pred samotným pasovaním na nich  čakali 3 stanovištia:  Popletené rozprávky, Rozhádaná abeceda a Už viem čítať, na ktorých museli ukázať svoju odvahu a šikovnosť v čítaní.

Po prečítaní sľubu:  Sľubujem, že budem v mene rozprávok a v mene ich hrdinov mať v úcte slovo, budem chrániť knihy a presadzovať všetko dobré, čo je v nich napísané. Tak sľubujem! Boli mečom slávnostne pasovaní za čitateľov našej knižnice za prítomnosti svojich starších kamarátov zo ŠK. Odovzdaný Pamätný list im bude túto slávnostnú chvíľu pripomínať aj ďalšie roky.
Čítajme si 2018
Už piaty krát sa naša knižnica aktívne zapojila do celoslovenského 6 hodinového čitateľského maratónu. A veľmi aktívne. Mali sme rekordný počet čítajúcich.

30. mája 2018 sa uskutočnil už jedenásty ročník projektu Čítajme si. Do našej knižnice celých hodín v čase od 9,00 do 15,00 prichádzali žiaci z obidvoch našich  základných škôl

Celkovo sa zapojilo do projektu 38 853 detí z celého Slovenska.  Hoci sa celkový rekord čitateľov neprekonal, my v našej knižnici sme prekonali náš 5-ročný rekord.   Čítania sa zúčastnilo 184 detí z 13 kolektívov základných škôl.

Počas čítania sa naši čitatelia zoznámili s detskými knihami: Pippi dlhá pančucha v Tichomorí, Medové príbehy a Emka a lesné zvieratká.

Ďakujeme všetkých čitateľom, sprevádzajúcim učiteľom a asistentom,  bez ktorých by táto akcia nesplnila cieľ pritiahnuť viac čitateľov a vzbudiť záujem o detskú literatúru. Tešíme sa na ďalší ročník.
Dievčatko s veľkou fantáziou
Dramatizované čítanie a výtvarná dielňa, to boli ústredné prvky dopoludnia v knižnici, ktorého sa zúčastnili členovia štvrtáckych kolektívov zapojených do projektu Čítajme s Osmijankom 2018 – Pridaj sa aj ty!

V našej knižnici 17. mája 2018 spolu s „osmijankovcami“ ožila postavička deväťročného ryšavého dievčatka s veľkou fantáziou Pipi Dlhá pančucha. V knižnici sme  už po druhýkrát privítali profesionálnu bábkoherečku Barboru Krajč Zamiškovú, ktorá nám opäť predstavila s malým počtom rekvizít a bez veľkého javiska veľmi pútavo svoj program.  

Pippi objavila už pred viac ako 70 rokmi švédska spisovateľka Astrid Lindgrenová. Dobrodružstvá malého nezvyčajne ostražitého a vtipného dievčatka vedia oceniť deti aj dnes. Zopár našich šikovných „osmijankovcov“  sa ochotne po vyzvaní bábkoherečkou zapojilo do programu.  

V druhej časti programu sa všetci zahrali na rozprávačov príbehu, vyrábali papierové vily Vilôčky pre dievčatko s veľkou fantáziou pre ryšavú Pippi.
Noc s Andersenom 2018
V piatok 23.3.2018 sa na Slovensku uskutočnil už 13. ročník mediálne najznámejšieho medzinárodného podujatia Noc s Andersenom. Toto medzinárodné podujatie na podporu čítania sa na Slovensku organizuje každý rok okolo dátumu 2. apríla, kedy  sa slávi Medzinárodný deň detskej  knihy, ktorým sa zároveň pripomína dátum narodenia najznámejšieho dánskeho rozprávkara - Hansa Christiana Andersena (2. apríl 1805).

Priestory nášho kaštieľa sa premenili tento rok na rozprávkovú noc už po tretíkrát. Veľmi nás potešil záujem detí o toto podujatie. Prihlásilo sa nám 27 odvážnych detí  I. - IV. ročníka ZŠ.  Keďže každá knižnica na Slovensku si sama organizuje svoj vlastný originálny program, pozvali sme si do nášho pracovného tímu ochotných pomocníkov - naše staršie čitateľky Zuzku a Bibku.  Pracovali sme s rozprávkou Statočný cínový vojačik.

Po odovzdaní „vstupenky“, tradične krásnych obrázkov z tematickej rozprávky, sa naši noční nájomníci podpísali na pripravenú pamätnú listinu. A potom sa to začalo! Dievčatá sa na celú noc premenili na tanečnice a chlapci na vojačikov. Rozdelenie do skupín, vyrábanie sukní z krepového papiera pre tanečnice a klobúkov pre vojačikov, zbieranie indícií z jednotlivých zábavných ale aj poučných stanovísk, pretože keď deti chceli nájsť poklad – Truhlicu s andersenovými rozprávkami, museli sa aj trocha ponamáhať. Medzitým sme dostali od Andersena (od 2 mamičiek, ktoré nás milo prekvapili) nádhernú a veľmi chutnú tortu s logom rozprávkovej noci. (Ďakujeme!) Za statočnosť, bojovnosť a nadšenie všetci po nájdení pokladu v tajomnom podzemí dostali malú odmenu a pamätný list na čarovnú noc v knižnici.

Ešte dlho do noci si pri pozeraní rozprávok šeptali svoje dojmy a zážitky. Hoci noc bola krátka, ráno sme sa všetci zobudili s úsmevom na tvári, ale trocha aj so smútkom, že odchádzame domov.

Ďakujem celému organizačnému tímu za ochotu, čas a pomoc počas celého podujatia. Tešíme sa na ďalšiu Rozprávkovú noc 2019.
Deň ľudovej rozprávky 2018
Na Slovensku sa od roku 2008 deň 16. marec slávi ako Deň ľudovej rozprávky. Tohto roku sme si v tento  deň pripomenuli 190. výročie narodenia nášho najväčšieho slovenského zberateľa ľudových rozprávok Pavla Dobšinského. V našej knižnici v tento deň tiež ožili nielen rozprávky, rozprávkové príbehy ale aj tradičné ľudové odevy.

Každá ľudová rozprávka v čase svojho vzniku odrážala v tom,  ktorom národe zároveň aj spôsob života, vzťahy, dobro a zlo, lásku a nenávisť cez fiktívne postavy a deje. Aj my sme v knižnici prezentovali deťom zbieranie, odovzdávanie ľudových rozprávok z generácie na generáciu, čítali sme klasické rozprávky Janko Hraško a O troch grošoch.

Do našej knižnice zavítali postupne v tento deň žiaci 2. B a 2. D triedy zo ZŠ Jarovnice 192, a žiaci zo Školského klubu pri ZŠ s MŠ v Jarovniciach. Po prečítaní rozprávky sme zábavnou, ale aj náučnou formou rozprávali o jednotlivých postavách,  plnili sme rôzne úlohy, za ktoré sme zbierali groše.

Tety knihovníčky celý deň prezentovali aj tradičné ľudové oblečenie – kroje z Jarovníc. Pre deti to bol neuveriteľný zážitok, lebo väčšina z nich videla takýto odev prvýkrát. Ľudová slovesnosť – folklór patrí medzi bohatstvo nášho národa. Nezabúdajme nato a odovzdávajme našim deťom tieto tradície s hrdosťou aj vážnosťou.
Týždeň mozgu 2018
Medzinárodná aktivita Týždeň mozgu sa vo svete oslavuje už od roku 1996. Slovensko sa aktívne zapája už 11 rok. Podujatia spojené s touto oslavou zastrešuje Slovenská Alzheimerová spoločnosť a Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky. Naša knižnica sa do tohto projektu  zapojila v tomto roku už druhýkrát. V rámci tejto akcie sme zorganizovali 2 podujatia pre deti a pre seniorov.

Vo štvrtok 15. marca k nám do knižnice zavítali žiaci 4. A triedy zo ZŠ Jarovnice 192. Po  krátkej besede o mozgu, o  jeho činnosti a dôležitostí pre život človeka, sme si s deťmi vyskúšali aj zopár testov a cvičení, ako mozog trénovať a lepšie s ním pracovať. Žiaci vymýšľali slová,  zoraďovali čísla, vypisovali druhy oblečenia, zeleniny, ľudských orgánov a iné.

V pondelok 19. marca  zavítali k nám v poobedňajších hodinách naši seniori. Po krátkej prezentácii o fungovaní mozgu, o teoretických návodoch, ako sa o mozog dostatočne starať hlavne v staršom veku, sme aj so seniormi absolvovali praktickú časť. Hravo zvládli niekoľko kognitívnych testov ale aj  koncentračných cvičení z rôznych oblastí nášho života.

Sme presvedčení, že tieto podujatia splnili cieľ upriamiť pozornosť celej verejnosti na mozog a jeho činnosť nie v čase ochorenia a liečby, ale hlavne v oblasti prevencie.
Týždeň slovenských knižníc
Slovenská asociácia knižníc a Spolok slovenských knihovníkov a knižníc každý rok vyhlasujú v marci Týždeň slovenských knižníc. 19. ročník celoslovenského podujatia v tomto roku sa uskutočnil v dňoch 5. - 11. marca pod spoločným mottom: Knižnice pre všetkých.

Týždeň slovenských knižníc má jasne stanovený cieľ, ktorým je pozitívne zviditeľňovať knižnice ako kultúrne ale aj vzdelávacie inštitúcie v prostredí, kde sa nachádzajú. Naša - vaša Obecná knižnica v Jarovniciach, sa v tomto týždni snažila viac zviditeľniť svoju činnosť cez ponúkané aktivity a podujatia. Našu knižnicu v tomto týždni navštívilo viac ako 140 návštevníkov zo základných a materských škôl z Jarovníc a z Uzovských Peklian.  

Po informatívno - vzdelávacom programe a predstavení knižnice si deti knihy čítali, prezerali. Mladšie deti kreslili rozprávkové postavičky, staršie vyrábali rozprávkové škrabošky. Veríme, že našu knižnicu začnú navštevovať v priebehu roka častejšie ako doteraz nielen deti ale aj dospelí. Tešíme sa na vás!
13. 10. 2023
Web dizajn:   
Posledná aktualizácia obsahu
Na stránke prebieha upgrade obsahu a štruktúry podľa výnosu Ministerstva financií SR
o štandardoch pre infomačné systémy verejnej správy
Sídlo bez cookies
Obecná knižnica na tomto webovom sídle nepoužíva žiadne cookies a ani iným spôsobom nesleduje ani neuchováva žiadne informácie o Vašej návšteve. V nasledujúcom odkaze si môžete zobraziť viac informácií o všeobecných zásadách správy osobných údajov, ktorými sa naša knižnica riadi.
OBECNÁ KNIŽNICA
Jarovnice č. 225, 082 63
Tel.: 051/3811 856
IČO: 42090075
Návrat na obsah