Podujatia 2019 - Obecná knižnica

Prejsť na obsah
Podujatia v roku 2019
Putujeme s Osmijankom
Na začiatku nového školského roka  prišlo do našej knižnice pozvanie od Osmijanka, pridať sa do 8 + 8 = 16. ročníka celoslovenskej čitateľskej súťaže. Osmijanko je obľúbená a veľmi známa rozprávková postavička nielen medzi deťmi, ale aj medzi dospelými, a tak sme ani na chvíľu nezaváhali a prihlásili sme našu knižnicu  do tohto projektu už po 4-krát.

Osmijankovu  literárnu záhradu sme spolu s Osmidunčom slávnostne otvorili v dňoch 18. a 21. novembra tohto roku. Naše pozvanie prijali kolektívy III. C a IV. A zo ZŠ Jarovnice 192. Literárna súťaž nám každý rok ponúka možnosť byť jednou veľkou čitateľskou rodinou so všetkými, ktorí sa do súťaže zapoja.

Nový súťažný zošit ukrýva 8 kapsičiek so 16. semienkami, ktoré budeme postupne sadiť a pozorovať ich, ako rastú. Samozrejme, že o semienka je potrebné starať sa, ak chceme mať bohatú  úrodu. To je našou spoločnou úlohou na celých šesť mesiacov, aby deti podrástli o niekoľko centimetrov nielen do výšky ale hlavne vo vedomostiach, aby boli bohatší o nové zážitky.

Štvrtá Osmijankova literárna mapa predstavuje nové detské knihy zo slovenských vydavateľstiev, a to je tiež dobrý nápad, ako motivovať deti k pravidelnému čítaniu.

Tak HURÁ DO ZÁHRADY, OSMIJANKOVCI – otvárame prvú kapsičku...
Spracovala: MD
Foto: MB
Čítame s Osmijankom – Pridaj sa aj ty!
V našej knižnici už po tretíkrát v uplynulom  školskom  roku rozkvitala Osmijankova literárna záhrada v rámci celoslovenskej čitateľskej súťaže Čítame s Osmijankom – Pridaj sa aj ty. Prihlásili sa nám 3 kolektívy zo základných škôl v našej obci. Do súťaže sa v tomto 15. ročníku zapojilo celkovo 460 školských kolektívov s počtom 6589 žiakov zo 158 miest a obcí na Slovensku. Zaujímavosťou tohto jubilejného ročníka je aj skutočnosť, že sa zapojili aj 3 kolektívy Slovákov žijúcich v zahraničí.

Čítajme si 2019 - 30. mája 2019
Medzi tradičné projekty na konci školského roka patrí aj celoslovenský projekt Čítajme si!, ktorý sa tento rok uskutočnil na celoslovenskej úrovni 30. mája už dvanástykrát. Naša knižnica sa zapojila už 6-krát. Sme radi, že je stále o tento projekt záujem aj zo strany detí.

V posledný májový štvrtok k nám od 9. hodiny postupne prichádzali prihlásení žiaci zo základných škôl v našej obci v sprievode učiteľov a asistentov. Pre veľký záujem o toto podujatie sme už tradične mali zriadené 2 čítacie miesta v priestoroch našej knižnice.

Počas čítania mali deti možnosť tento rok spoznať hrdinov z kníh od spisovateliek pre deti a mládež: Astrid Lindgrenovej, Tone Revajovej a Marcely Bielikovej.  

Do 6-hodinového maratónu čítania sa tento rok zapojilo celkom 32 425 detí zo slovenských škôl a knižníc. U nás v knižnici sa do čítania zapojilo 146 detí z 11 kolektívov, ktorých neodradilo ani veľmi nepriaznivé počasie počas celého dňa. V tomto školskom roku sme nadviazali aktívnu spoluprácu aj s komunitným centrom v našej obci. Aj oni veľmi radi privítali možnosť zapojiť sa.

Ďakujeme všetkým za čítanie a spoluprácu.
Mačky vo vreci - 5. apríla 2019
Pestré dopoludnie sa v našej knižnici odohralo dňa 5. apríla 2019. Hlavnou témou bolo hravé čítanie a hudobno-výtvarné aktivity spojené s workshopom pre žiakov zapojených počas tohto školského roka do  15. ročníka projektu Čítame s Osmijankom.

Do našej knižnice prvýkrát zavítala aj riaditeľka neziskovej organizácie OSMIJANKO – Miroslava Biznárová spolu s bábkohercom divadla SpozaVoza – Miroslavom Mihálekom. A práve naši hostia spolu s „osmijankovcami“ založili Triedny band na motívy knižky Jaroslavy Blažkovej „Mačky vo vreci“.

Spracovala: MD
Noc s Andersenom 2019 - 29. marca 2019
Marec ako Mesiac knihy vnímame z tradície už viac ako 60 rokov. Aj väčšina významných akcií sa vo verejných knižniciach odohráva práve v tomto mesiaci. Na jeho konci prebieha veľmi významné medzinárodné podujatie Noc s Andersenom, ktorého cieľom je počas zábavnej rozprávkovej noci spolu s deťmi spoznávať nielen Andersenove  rozprávky, ale aj jeho život. Tento rok sa už jeho 14. ročník na Slovensku a 4. ročník v našej knižnici  konal v termíne  29. 3. 2019.

Deň ľudovej rozprávky - 15. marca 2019
Slovenské knižnice sa v tomto roku už 11-krát v týždni okolo 16. marca zapájajú do kampane „Slovensko Dobšinskému“. Tento deň, kedy si pripomíname výročie narodenia nášho rozprávkového zberateľa Pavla Dobšinského, je neoficiálnym sviatkom rozprávky. Naša knižnica sa zapojila do tejto celoslovenskej aktivity už po tretí krát.

Týždeň mozgu v našej knižnici - 11. - 17. marca 2019
Týždeň mozgu sa vo svete oslavuje už 23 rokov. V tomto čase sa organizujú tisíce informačných, náučných a tvorivých podujatí s cieľom precvičiť si mozgové závity. Slovensko sa aktívne zapája už dvanástykrát.  Naša knižnica sa k oslave najdôležitejšieho ľudského orgánu zapojila tretíkrát. Týždeň mozgu v tomto roku pripadol na 11. – 17. marca 2019.

13. 10. 2023
Web dizajn:   
Posledná aktualizácia obsahu
Na stránke prebieha upgrade obsahu a štruktúry podľa výnosu Ministerstva financií SR
o štandardoch pre infomačné systémy verejnej správy
Sídlo bez cookies
Obecná knižnica na tomto webovom sídle nepoužíva žiadne cookies a ani iným spôsobom nesleduje ani neuchováva žiadne informácie o Vašej návšteve. V nasledujúcom odkaze si môžete zobraziť viac informácií o všeobecných zásadách správy osobných údajov, ktorými sa naša knižnica riadi.
OBECNÁ KNIŽNICA
Jarovnice č. 225, 082 63
Tel.: 051/3811 856
IČO: 42090075
Návrat na obsah